Η Έκθεση Ελεύθερης Καλλιτεχνικής Δημιουργίας του Εξειδικευμένου Κέντρου Κοινωνικής & Επαγγελματικής Ένταξης (ΕΚΚΕΕ) ΟΚΑΝΑ Θεσσαλονίκης

Η Έκθεση Ελεύθερης Καλλιτεχνικής Δημιουργίας του Εξειδικευμένου Κέντρου Κοινωνικής & Επαγγελματικής Ένταξης (ΕΚΚΕΕ) ΟΚΑΝΑ Θεσσαλονίκης, θα λειτουργεί καθημερινά 7-8-9 Σεπτέμβρη στην Αποθήκη Δ΄ του ΟΛΘ από τις 11:00 έως 00:30.

Η είσοδος του κοινού είναι ελεύθερη

Οι επισκέπτες θα μπορούν να περιηγηθούν στους χώρους, να θαυμάζουν τις μοναδικές δημιουργίες των μελών των Προγραμμάτων του ΕΚΚΕΕ, τα οποία καταρτίσθηκαν στα αντίστοιχα με τα εκθέματα γνωστικά αντικείμενα.
Τα έργα που εκτίθενται είναι μοναδικά, αποτελούν έκφραση ψυχής διαγράφοντας την εσωτερική αναζήτηση των μελών μας, μια διαφορετική άποψη για τη ζωή. Μιας οπτικής γωνίας που δεν μπορεί να εκφραστεί με λόγια.
Ο προφορικός λόγος είναι φτωχός μπροστά στο λόγο της ψυχής που ψάχνει να βρει διεξόδους, προσμένοντας αποδοχή, στήριγμα, ένα χέρι απλωμένο, ένα χαμόγελο στο αύριο.

Στην Έκθεση Ελεύθερης Καλλιτεχνικής Δημιουργίας οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν

Χειροποίητα κοσμήματα δουλεμένα με μεράκι , μοναδικά, φτιαγμένα με ασήμι, ημιπολύτιμους λίθους, μαργαριτάρια, χειροποίητες καδένες και φαντασία.

Χειροποίητα διακοσμητικά φτιαγμένα με φροντίδα, ζεστασιά, αγάπη, και την πολύτιμη γνώση που μετέδωσε στα μέλη μας, ο γνωστός πολυβραβευμένος κεραμίστας εικαστικός της πόλης Β. Βαρδαξής.

Έργα ζωγραφικής σε καμβά, σε μια πανδαισία χρωμάτων, σχεδίων και σχημάτων. Σχέδια αφηρημένα… πολύχρωμα λουλούδια…. τοπία… πρόσωπα…. συνθέτουν γνώση, φαντασία , καλλιτεχνικό πνεύμα και την ελπίδα για ένα αύριο, μακριά από το χθες, βασισμένο στην εμπειρία του παρελθόντος και στη γνώση του σήμερα.

Καλλιτεχνικές φωτογραφίες που απαθανατίζουν στιγμές από τη ζωή της πόλης, που αναδεικνύουν μέσα από το φακό, τα λύματα σε έργα τέχνης…… μεταμορφώνουν την ασχήμια σε καλαισθησία….. μεταφέροντας μας, από την γκρίζα καθημερινότητα στον παράδεισο των λουλουδιών…… της φύσης……… της αναγέννησης….. συνθέτοντας το χθες με το σήμερα …….. το παλιό με το καινούργιο…….. κινητοποιώντας μας μέσα από δημιουργικό προβληματισμό και ταξιδεύοντας μας με το βλέμμα της ψυχής στο αύριο της ελπίδας.

Στην άκρη όλων αυτών των έργων ψυχής, υπάρχει κάτι που μας προσγειώνει στην πραγματικότητα. Σε μια πραγματικότητα όμως, που δεν ξεφεύγει από το πνεύμα της δημιουργίας και της ζωής που αναγεννιέται κάθε στιγμή μέσα από την φροντίδα και το νοιάξιμο του καλλιεργητή που αγαπάει τη γη και τους πολύτιμους καρπούς της.
Κηπευτικά εποχής, αρωματικά φυτά, αξίνες, τσουγκράνες, τσάπες, κλαδευτήρια, φτυάρια, φυτευτές, εργαλεία που δουλεύτηκαν στο παρελθόν από τους ξωμάχους της γης, πλάι στα γεωργικά μηχανήματα της εποχής των νέων τεχνολογιών και της ραγδαίας ανάπτυξης, συνθέτουν δύο εποχές αποδεικνύοντας ότι το νέο δεν μπορεί να αποδώσει καρπούς δίχως τη βοήθεια του παλιού.
Τα μέλη μας αισθάνθηκαν την αξία της γης, νοιώσαν την ευθύνη της σποράς και της γέννησης των καρπών, της φροντίδας τους μέχρι την συγκομιδή. Βίωσαν ανάμεικτα συναισθήματα ευθύνης, όταν η γη έπρεπε να δεχτεί το σπόρο, χαράς όταν ο σπόρος γίνονταν φυτό, απογοήτευσης όταν ο σπόρος χάνονταν απ την νεροποντή και τα πουλιά.
Τώρα πια τα μέλη μας μπορούν να αντικρίζουν το δικό τους αύριο κι αλλιώς. Μπορούν να κάνουν όνειρα, να βάζουν στόχους, να κρατούν στα χέρια τους την ευθύνη τη δικιά τους, να προσφέρουν τους καρπούς των κόπων τους με χαμόγελο.

Σας ευχαριστούμε πολύ.

Τα μέλη & οι εργαζόμενοι του ΕΚΕΕ ΟΚΑΝΑ Θεσσαλονίκης

Bookmark the permalink.

Comments are closed.